Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Πού θα περπατήσετε, για να ξεσκάσετε...


Σας έχει μπουχτίσει η καθημερινότητα; Νιώθετε σκασμένος από τα κάθε λογής εμπόδια και προβλήματα που ξεπηδούν διαρκώς και με ταχύτητα μονοθεσίου της Φόρμουλα 1 (και μάλιστα σε ευθεία);
Θέλετε να βγείτε έξω να πάρετε λίγο καθαρό αέρα και να ξεχάσετε τα πάντα, αλλά πάλι σας ενοχλεί η φασαρία και η κίνηση της Αθήνας; Ή, ακόμη χειρότερα, δεν γνωρίζετε την ίδια σας την πόλη κι έτσι φοβάστε ότι ο δρόμος θα σας βγάλει για άλλη μία φορά στα ίδια στέκια, αντικρίζοντας τα ίδια πρόσωπα και πιθανότατα τις ίδιες καταστάσεις, οι οποίες σας ενοχλούν κιόλας;! 
Ο Proper Man σας έχει τη λύση κι αυτή δεν είναι να... μεταναστεύσετε, αλλά ούτε και να βγείτε εκτός των τειχών της πρωτεύουσας (είναι, άλλωστε, πολλά και ακριβά τα διόδια), έστω και προσωρινά για να ξεσκάσετε. 


Ο στόχος είναι να μάθουμε καλά την ίδια μας την πόλη και μ'αυτό το σκοπό, σας παραθέτουμε μερικά εξαιρετικά σημεία της Αθήνας, όπου θα μπορέσετε να κάνετε τη βόλτα σας, θα νιώσετε αρώματα και θα αντικρίσετε εικόνες άλλων εποχών και, εντέλλει, θα... ξελαμπικάρει το κεφάλι σας και θα γεμίσετε ενέργεια για τα πιο δύσκολα που έρχονται.
Αν κάνετε ένα τεστ στον εαυτό σας και ανεβείτε στον Λυκαβηττό, για παράδειγμα, εκεί όπου υπάρχει θέα όλης της Αθήνας, θα καταλάβετε πόσα λίγα γνωρίζετε για την ίδια σας την πόλη. Αν σας ρωτήσει κάποιος, ξένος ας πούμε, τι είναι εκεί τέρμα δεξιά ή ποιο κτίριο είναι αυτό εδώ αριστερά διαγώνια, θα νιώσετε σίγουρα ανεπαρκής και αδαής... 
Η Αθήνα μπορεί να είναι μεγααααάλη και να μην αρέσει σε πολλούς, όμως πόσοι απ'αυτούς τους πολλούς τη γνωρίζουν πραγματικά και την έχουν περπατήσει; Ο Proper Man σας παραθέτει μερικά hot spots, μερικά σημεία που κάθε ένας από εμάς πρέπει να δει, να τα περπατήσει και να τα "νιώσει" από κοντά, στεκάκια στα οποία μπορεί να ξεφύγει για λίγο ο νους και να ανοίξει τα... διαλογιστικά φτερά του! Ας τα περπατήσουμε μαζί...

1. Αναφιώτικα



Σαν σε ήσυχη χώρα κυκλαδίτικου νησιού και, μάλιστα, λίγο κάτω από τον Παρθενώνα, τα Αναφιώτικα με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα άσπρα-μπλε σπιτάκια, τα κηπάκια με τις γλαστρούλες, αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για να ταξιδέψει το μυαλό και να "φύγει" λίγο ο νους από τα καθημερινά... Σκεφτείτε ότι είσαστε στην Ανάφη (πανέμορφη) και όλα θα πάνε καλά!

Εναλλακτική: Η Πλάκα, κάτω από τα Αναφιώτικα, με τα ωραία πλακόστρωτα και η Μακρυγιάννη, με το Μουσείο της Ακρόπολης και τα πολλά της μαγαζάκια...Must go σημείο για βόλτα και καφεδάκι στην Πλάκα είναι η οδός Μνησικλέους, η οποία πήρε τα πάνω της τα τελευταία χρόνια μετά και την προβολή της στην ταινία "Αν" του Παπακαλιάτη.


2. Η Πνύκα



Ανηφορίζοντας το γραφικό πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο φτάνουμε στα "πόδια" του Φιλοπάππου. Εκεί βρίσκετε την πύλη προς το ιερό κομμάτι του λόφου, την Πνύκα. Πρόκειται για το σημείο, όπου δέσποζε το βήμα της Εκκλησίας του Δήμου στην αρχαία Αθήνα.
Ανάμεσα στα αρχαία ευρήματα, τα βράχια και τα δέντρα, ξεπροβάλλουν αρκετά υπέροχα μονοπάτια, ιδανικά για όσους ψάχνουν ησυχαστήρια.
Με λίγο περισσότερο περπάτημα μπορεί κάποιος να φτάσει και στους άλλους δύο σημαντικούς αρχαίους λόφους, των Νυμφών με το Αστεροσκοπείο και των Μουσών, με το μνημείο του Φιλοπάππου στην κορυφή, το βωμό στου Πικιώνη και το εκκλησάκι του Λουμπαδιάρη.

Εναλλακτική: Καμία. Η Πνύκα είναι μοναδική!

3. Ο λόφος του Στρέφη



Ανάμεσα στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη δεσπόζει ο Λόφος του Στρέφη, με τη φοβερή θέα... 360 μοιρών στην Αθήνα, τα πολλά μονοπάτια, τα βραχάκια όπου μπορεί να καθίσει κανείς και να ατενίσει έως και τη θάλασσα, αλλά και το υπαίθριο θεατράκι.

Εναλλακτική: Ο ίδιος ο Λυκαβηττός! Πηγαίνετε, έχει και κυάλια! Ή γι' αυτούς που βαριούνται πολύ, τους... νεοέλληνες τεμπελάκους, το 360 μοίρες στο Μοναστηράκι! Αμέσως ο νους σας στον καφέ...

4. Καστέλλα



Για πιο νοσταλγική ατμόσφαιρα με παλιά αρχοντικά, άρωμα θάλασσας και σκαλάκια που αποκαλύπτουν κάθε ένα και περισσότερο τη μαγεία του Σαρωνικού, ο λόφος της Καστέλλας στον Πειραιά είναι ο ιδανικός προορισμός. Το καταλληλότερο μέρος για έναν ωραίο και ήσυχο περίπατο.
Το "μπαλκόνι" της στη Λεωφόρο Παπαναστασίου κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από το Μικρολίμανο και δίνει θέα σ' όλα τα μαγαζιά και τα αραγμένα γιοτ του Ιστιοπλοϊκού.


Εναλλακτική: Ο Φλοίσβος και η Μαρίνα του... Κι ας... ξεπουλήθηκαν όλα!

5. Σούνιο & Ναός Ποσειδώνα



Η θέα στο Αιγαίο κόβει την ανάσα. Η ομορφιά του τοπίου και η ενέργεια που νιώθει κανείς στο Ακρωτήρι Σούνιο, στο Ναό του Ποσειδώνα, αρκεί για να αφιερώσεις σχεδόν μία ώρα της μέρας σου προκειμένου να βρεθείς στο νοτιότερο άκρο της Αθήνας.
Ο βράχος υψώνεται 60 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και πάνω του στέκει ο μεγαλοπρεπής Ναός του Ποσειδώνα, τον οποίο αφιέρωσαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι στον Έλληνα Θεό, τον έτερο διεκδικητή της ονοματοδοσίας της πόλης, αφού με τον Παρθενώνα τίμησαν τη Θεά Αθηνά.
Από εκεί περνούν για τελευταία φορά όσοι φεύγουν με πλοίο από την Αθήνα και είναι το σημείο που συναντά κανείς πρώτο, όταν πλησιάζει στην πρωτεύουσα.

Εναλλακτική: Ο ίδιος ο μεγαλειώδης Παρθενώνας. Παραδεχτείτε το. Η τελευταία φορά που τον επισκεφτήκατε ήταν σε κάποια εκδρομή του δημοτικού (εκπαιδευτική)... Πόσο χρονών είστε;;;

6. Δάσος Καισαριανής



Ένα από τα πολλά άλση και δάση που υπάρχουν μέσα στην Αθήνα κι από τα πιο εύκολα σε πρόσβαση είναι το "αισθητικό δάσος της Καισαριανής". Σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το Παγκράτι, τον Βύρωνα, τη Λεωφόρο Κατεχάκη, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για περπάτημα, αλλά και... ποδηλατάδα.
Η Ιερά Μονή, η οποία χτίστηκε πάνω στα ερείπια του αρχαίου Ναού της Θεάς Δήμητρας, είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσεγγίσει κανείς.

Εναλλακτικη: Πάρνηθα. Προσοχή: Όχι στο Καζίνο... Δεν σας στέλνουμε εκεί για να τζογάρετε, αλλά για να ξελαμπικάρετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου