Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτές με ταινίες, αλλά με ποιες ταινίες;


Καταρχήν, αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει ούτε μία φορά στη ζωή του το «Μόνος στο σπίτι» (ναι, σε σένα αναφέρομαι μικρέ μου -ηλικιακά- φίλε), να μη συνεχίσει την ανάγνωση. Ή μάλλον να τη συνεχίσει, μήπως και… ξεστραβωθεί και μπει για τα καλά στο πνεύμα των εορτών, αφενός, αλλά και του κινηματογράφου της παιδικής αθωότητας, αφεδύο, που είπε κάποτε ένας αντί για αφετέρου!

Κι επειδή τα Χριστούγεννα πλησιάζουν το properman.gr σας παρουσιάζει τις πιο γιορτινές -ποιοτικές και μη- family movies όλων των εποχών (με τα trailer τους), για να μπείτε ξανά ή για πρώτη φορά στο κλίμα…


BAD SANTA (2003)



Ο Billy Bob Thornton στο ρόλο του Άι Βασίλη, του κλεφτράκου Σάντα για την ακρίβεια, ο οποίος δεν δίνει δεκάρα για το τι συμβαίνει γύρω του και κάποια στιγμή βρίσκεται κυνηγημένος, αφού αποκαλύπτεται η ταυτότητά του.

Αρκετά καλή ταινία, με τον πρώην της Τζολί να είναι ένα καστ από μόνος του και τον Άι Βασίλη να είναι... λέρα, όπως είναι και η απόδοση του τίτλου στα ελληνικά!

A VERY MURRAY CHRISTMAS (2015)



Η πιο πρόσφατη απ' όλες και πιθανότατα μια από τις χειρότερες. Για το καστ και μόνο την αναφέρουμε. Πρωταγωνιστεί ο Bill Murray, ενώ περνούν διάφοροι, σαν τον George Clooney… Η ταινία είναι αρκετά μιούζικαλ και λιγότερο καλή για να μείνει αξέχαστη. Κι αν προσπεράσετε, δεν θα χάσετε.

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993)



Μια ταινία «διαμάντι» από τον μεγάλο και ιδιαίτερο η αλήθεια είναι Tim Burton. Ο χριστουγεννιάτικος εφιάλτης θα σας κάνει να ξεχαστείτε, να γελάσετε, να γυρίσετε και λίγο πίσω το χρόνο, αφού θα εντυπωσιαστείτε από τη δουλειά που έχει γίνει στο όλο animation… 22 χρόνια πριν! Αυτή να τη βρείτε-δείτε.

JINGLE ALL THE WAY (1996)



Αν ψάχνετε μια οικογενειακή ταινία για τις γιορτές με… αμείωτη δράση, κάκιστες ερμηνείες, σενάριο ό,τι να ναι, μια πραγματική εμπειρία δηλαδή, η «ένας μπαμπάς μα τι μπαμπάς» με τον Arnold Schwarzenegger, ναι τον Σβαρτζενέγκερ, είναι η ταινία σας…

All time NON classic, αλλά παρ' όλα αυτά μια ταινία με πρωταγωνιστή τον «Άρνι». Ο οποίος διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του, για να βρει το δώρο που θέλει ο γιος του! Να προσέχετε μόνο να μην κακομάθουν τα δικά σας παιδιά. Εκτός κι αν είστε ο Chuck Norris και δεν το ξέρουμε...

HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS (2000)



Δεν είναι καμιά σπουδαία ταινία, όμως μόνο και μόνο το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί ο τιτανοτεράστιος Jim Carrey φτάνει για να τη δει κανείς.


«Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων» προσπαθεί να κλέψει, τι άλλο, τα Χριστούγεννα και ο Ron Howard ξετυλίγει όμορφα μια φανταστική ιστορία. Κοιτάξτε μόνο να μην κλέψετε κι εσείς καμιά ώρα ύπνου, μαζί του. Σεβασμός στον Ace Ventura. Δεν βλάπτει. Μόνο κερδισμένος θα βγείτε...

LOVE ACTUALLY (2003)



Βλέποντας κανείς το καστ, θα νομίζει ότι πρόκειται για καμιά υπερπαραγωγή, υποψήφια για Όσκαρ ή τέλος πάντων για καμιά ταινία που άφησε εποχή. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.


Το «Αγάπη είναι» δεν είναι ταινιάρα, είναι όμως μια ταινία που βλέπεται ευχάριστα και ο θεατής αποζημιώνεται τουλάχιστον παρακολουθώντας τους Hugh Grant, Liam Neeson, Martin Freeman, Keira Nightley, Colin Firth. Πρόκειται για ιστορίες αγάπης οκτώ διαφορετικών ζευγαριών κάπου στο Λονδίνο, ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα…

A CHRISTMAS CAROL (1938)



Πώς θα σας φαινόταν μια ταινία, η οποία θα συνδύαζε διάφορα πνεύματα των Χριστουγέννων με τον διάσημο τσιγκούνη Σκρουτζ; Ε, το Christmas Carol αυτό είναι.


Ασπρόμαυρη ταινία του 1938, καλογυρισμένη, με αξιόλογες ερμηνείες ηθοποιών που κανείς από εμάς δεν γνωρίζει, αλλά στην εποχή τους πρέπει να ήταν πασίγνωστοι στα χωριά τους! Έχουν κυκλοφορήσει και σύγχρονες διασκευές (Scrooge) δείγμα του πόσο καλή είναι η συγκεκριμένη ιστορία.

Μπορεί να είναι... αρχαία, αλλά -όπως και ο Αριστοφάνης!- βάζει τα γυαλιά σε πολλές μοντέρνες. Αξίζει να τη δείτε. Στο YouTube κυκλοφορεί και ολόκληρη.

HAPPY CHRISTMAS (2014)



Δεν περιγράφω άλλο… Μια παντελώς αδιάφορη ταινία για μια τύπισσα, την Anna Kendrick, η οποία δεν λέω, όμορφη είναι, όμως δεν ξέρει τι θέλει και ψάχνει την ευτυχία μέσα στην οικογένεια άλλων! Οκ. Ευχαριστούμε, θα προτιμήσουμε άλλο εργάκι. Ίσως έχει και Στέφανο Χίο κάπου το βράδυ, να τον ψάξετε!

I’LL BE HOME FOR CHRISTMAS (1998)



Το μόνο που επί της ουσίας αξίζει σ’αυτή την ταινία είναι η κούκλα Jessica Biel. Είναι αρκετό όμως για να πετάξετε σχεδόν μιάμιση ώρα; Όχι. Εκτός αν είναι δύο μετά τα μεσάνυχτα, έχετε ξεμείνει από ιδέες και πέσετε πάνω της σε ζάπινγκ. Το απόλυτο κάψιμο δηλαδή!

Ένας πιτσιρικάς που προσπαθεί να επιστρέψει σπίτι του στο σωστό χρόνο για να προλάβει τις γιορτές και κάπου στη διαδρομή ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό του, αλλά και το νόημα των ημερών! Εντάξει, βάλτε διαδικτυακό call of duty καλύτερα…

WHITE CHRISTMAS (1954)



Κάτι από μιούζικαλ, κάτι από κωμωδία, κάτι λίγο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι λίγο ασπρόμαυρο, κάτι λίγο ποιοτικό, κάτι λίγο απ' όλα… Μην περιμένετε να κλάψετε από συγκίνηση ή από τα γέλια, θα φτάσετε κάπου κοντά πάντως.


Τα «Λευκά Χριστούγεννα» βλέπονται καλύτερα αργά το βράδυ, με τζάκι αναμμένο και ένα μπουκαλάκι τσίπουρο στο πλάι, έτσι ώστε σε περίπτωση που σας πάρει ο ύπνος, να πάτε τουλάχιστον ευτυχισμένος!

CHRISTMAS WITH THE KRANKS (2004)



Σεβασμός στην ταινία αυτή για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τη χρονιά που κυκλοφόρησε, κατέκτησε η Εθνική μας το Euro και ο δεύτερος ότι πρωταγωνιστούν οι Tim Allen, Jamie Lee Curtis, Dan Aykroyd. Εντάξει, δεν είναι Al Pacino, Morgan Freeman και Meryl Streep, το ξέρω, αλλά θα μπορούσε και χειρότερα (βλέπε πιο πάνω).


Η ταινία είναι μετριότατη, ωστόσο αν την έχετε ήδη στη συλλογή σας, δώρο από κάποια εφημερίδα, να της δώσετε μια ευκαιρία. Ειδάλλως, μην πληρώσετε για να τη νοικιάσετε. Μπορεί να ήμουν λίγο αυστηρός. Προσδοκίες βλέπετε... Δείτε την απευθείας από το YouTube!

HOME ALONE (1990)



Μόνο ο… Ιησούς από τη Ναζαρέτ του Τζεφιρέλι, άντε και το Ρετιρέ, πρέπει να έχουν παίξει πιο πολλές φορές στην τηλεόραση από το «Μόνος στο σπίτι». Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παρακολουθώντας τον 8χρονο Macaulay Culkin να τα βάζει με δύο ληστές, τον Joe Pesci και τον πιο χαζό ακόμη παρτενέρ του, αφού πρώτα τον έχουν ξεχάσει χριστουγεννιάτικα οι γονείς του στο σπίτι ολομόναχο!


Ο τρομερός Κέβιν ΜακΚάλιστερ σκαρφίζεται τις πιο τρελές ιδέες για να ανταπεξέλθει, τα φέρνει έστω και κωμικοτραγικά εις πέρας και το εν γένει αποτέλεσμα είναι μία οικογενειακή ταινία-σταθμός, όπως και το «Μόνος στο σπίτι 2» που ακολούθησε το 1992.

Αν δεν το έχετε δει, θα είστε μάλλον 15 χρονών. Οπότε δεν θα έχετε και παιδιά. Χμμμμ. Δεν πειράζει. Ζητήστε από τους γονείς σας να τη δουν για χιλιοστή φορά μαζί σας, έτσι ώστε να μπείτε κι εσείς στο κλαμπ ή αλλιώς ψάξτε… οικογένεια για τις γιορτές, προκειμένου να τα καταφέρετε!

PLANES, TRAINS AND AUTOMOBILES (1987)



Αξιοπρεπέστατη κωμωδία για όλη την οικογένεια με τον Steve Martin στο ρόλο ενός συζύγου που προσπαθεί να επιστρέψει σπίτι του για τις γιορτές, αλλά βρίσκεται κολλημένος κάπου μακριά, αφού ακυρώνεται λόγω καιρικών συνθηκών η πτήση του και «αναγκάζεται» να ταξιδέψει παρέα με έναν αλλόκοτο τύπο, τον εκπληκτικό επίσης John Candy.


Στη διαδρομή θα συμβούν τα πάντα. Το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό και η ταινία αξίζει και με το παραπάνω τα ευρώ σας (δώστε και κάτι στο Βίντεο Κλαμπ μέρες που είναι, αφήστε τα download).

HOOK (1991)



Μαζί με το «Μόνος στο σπίτι» είναι ό,τι πιο ποιοτικό μπορούμε να προτείνουμε για τις γιορτές. Και vintage ταυτόχρονα. Τι άνθρωποι είστε εσείς, αν δεν έχετε δει τον «Κάπτεν Χουκ», τον «Πίτερ Παν», αν δεν έχετε ταξιδέψει μαζί τους στη «χώρα του ποτέ»;


Πόσο μάλλον δε όταν πρωταγωνιστούν ο αείμνηστος και κορυφαίος Robin Williams, ο σπουδαίος Dustin Hoffman, η σέξυ Julia Roberts, μέχρι και ο Phil Collins.

Έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια από τότε, αλλά αυτή η ιστορία θα παραμείνει για δεκαετίες ακόμη «ζωντανή».

CHRISTMAS VACATION (1989)



«Τα Χριστούγεννα του τρελού θηριοτροφείου»… Μια τρελή τρελή κωμωδία με τον μετρ του είδους, Chevy Chase, να κλέβει για άλλη μια φορά την παράσταση.


Ό,τι προγραμματίζουν οικογενειακά πηγαίνει κατά διαόλου, ο γκαντέμης κύριος Γκρίσγουολντ προσπαθεί να σώσει τα πράγματα, αλλά τα κάνει όπως πάντα χειρότερα και η ταινία καταλήγει να γίνεται… καταστροφής! Ο Τσέβι Τσέις στα καλύτερά του. Απολαυστικός.

FOUR CHRISTMASES (2008)



Κλασική αμερικανική κομεντί-κωμωδία, με τον χαβαλετζή και πολύ αγαπημένο Vince Vaughn και τη γοητευτική Reese Witherspoon πλάι του. Μια χαρά δηλαδή (μη βγαίνει τώρα ξαφνικά ο κουλτουρέ εαυτός σας, αλλιώς να σας προτείνουμε ένα νέο «αριστούργημα» του πακιστανικού κινηματογράφου!).

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να περάσει… «Χριστούγεννα στα τέσσερα»; Να επισκεφτεί, για να εξηγούμαστε, και τους τέσσερις χωρισμένους γονείς, χωρίς να… ανοίξει μύτη.

Αν εμπιστεύεστε τυφλά τις κριτικές και το imdb δεν θα τη δείτε ποτέ. Αν ακούσετε εμένα προσωπικά, κρίνοντας με τα… υποκειμενικώς αντικειμενικά γυαλιά της συμπάθειάς μου προς τον Βινς Βον, θα σας πω μην τη χάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου