Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ο Pac Man & τα... μπλιμπλίκια της ζωής μας


Στα… ξένα τα έλεγαν arcade games, cabinets, coin ops, στην παρέα μου, όταν ήμαστε μικροί, πολύ μικροί, τα λέγαμε και «μπλιμπλίκια»! Πρόκειται για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που καλά θυμόσαστε, οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον, «κρύβονταν» μέσα σε ένα μπαούλο με τη χαρακτηριστική… αναθεματισμένη εσοχή για το κέρμα. Μιλάμε για την πρώτη τρύπα, που μας έφτασε στα πρόθυρα της… -παιδικής, οκ- χρεοκοπίας, την πρώτη τρύπα στη ζωή ενός άντρα, άνω των 30 ετών, η οποία του έφαγε λεφτά, σε κάποιες περιπτώσεις πολλά λεφτά! Α, ρε Street Fighter, ρε Pac Man, ρε Donkey Kong.

Κι όταν τελείωναν τα λεφτά, αυτά που μας έδιναν οι γονείς μας για να παίξουμε, ψάχναμε ή σκαρφιζόμασταν τρόπους για να συνεχίσουμε τσάμπα (με σχοινιά, σύρματα, κάθε λογής μικρότερης αξίας κέρματα κτλ.). Για τέτοιο εθισμό… Το properman.gr θυμίζει τα κορυφαία «μπλιμπλίκια» της ζωής μας.



DONKEY KONG – NINTENDO


Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον γλυκύτατο γοριλάκο της Nintendo, χάρη στον οποίο μάθαμε εκτός από το να παίζουμε, και τον πρώτο ηλεκτρονικό ήρωα των παιδικών μας χρόνων, τον Super Mario; Ναι, λόγω του Donkey Kong συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ο διασημότερος υδραυλικός στον κόσμο (1981)! Είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια πλατφόρμας που δημιούργησε ο θρυλικός νιντεντάκιας Shigeru Miyamoto, χάρη στον οποίο απολαύσαμε και τα Μάριο, αλλά και το Legend of Zelda.

Μέχρι την εμφάνιση του Donkey Kong όλα τα arcade games ήταν είτε space shooters, όπως το Space Invaders, είτε παιχνίδια με λαβύρινθους, σαν το Pac Man. Μάλιστα, θεωρείται το πρώτο παιχνίδι όλων των εποχών με κεντρική ιστορία, το οποίο είχε δηλαδή ένα storyline! Βάσει του οποίου ο Mario λεγόταν Jumpman και το επάγγελμά του ήταν ξυλουργός κι όχι υδραυλικός! Αποστολή του ήταν να σώσει την κοπέλα του, Lady, από το κατοικίδιό του, τον γορίλα Donkey! Για την κυκλοφορία του παιχνιδιού στην Αμερική οι λεπτομέρειες αυτές άλλαξαν, ο Jumpman έγινε Mario και σύντομα τα βαρέλια έγιναν μανιτάρια και φτερωτές χελώνες…

Thank you America (αυτό το ευχαριστώ νομίζω το λέμε όλοι, δεν είναι σαν του Σημήτη!).

STREET FIGHTER II – CAPCOM


Χαντόκεν, Σοριούκεν και δεν συμμαζεύεται… Φτάσαμε γρήγορα στο πρώτο fighter game, beat em up αλλιώς, στο πιο καψουριάρικο, στον πρόγονο όλων των άλλων. Mortal Kombat και σία… Το πρώτο Street Fighter (1987) ήταν τεράστια επιτυχία για την Capcom, αλλά το δεύτερο (1991) καθόρισε την πορεία όλων όσων έχουμε απολαύσει έως και σήμερα.

Ήταν το παιχνίδι που μάζευε πιθανότατα τις μεγαλύτερες ουρές. Μπορούσες να περιμένεις και ώρες ολόκληρες, προκειμένου να πάρεις τον αγαπημένο σου μαχητή για να φτάσεις να καθαρίσεις τον Mr. Bison, πράγμα που θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι θα είχες χάσει και μια μικρή περιουσία! Μετά το Pac Man και το Space Invaders είναι αυτό που έχει πουλήσει και τις περισσότερες καμπίνες-μπαούλα παγκοσμίως.


SPACE INVADERS – TAITO



Εδώ πάμε σε ένα από τα πιο κλασικά παιχνίδια της χρυσής εποχής του gaming. Κυκλοφόρησε το 1978 και έγινε η βάση για όλα τα space shooters που κυκλοφόρησαν έκτοτε. Στην Ιαπωνία ήταν τόσο δημοφιλές που κάποια στιγμή παρατηρήθηκε στην αγορά έλλειψη του νομίσματος των 100 Yen!

Στις ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο κυκλοφορίας είχε περισσότερα κέρδη από την ταινία που κυριάρχησε στο box office εκείνη τη χρονιά, το σπουδαίο Star Wars του George Lucas! Και σκεφτείτε ότι η Taito είχε μόλις πέντε χρόνια ζωής σαν εταιρεία (ιδέα που είχαν οι κερατάδες, ε;). Ο πόλεμος των άστρων γινόταν μέσα σε οθόνες μπαούλων και χωρίς Harrison Ford…

SEGA RALLY – AM5 & SEGA


Toyota Celica ή Lancia Delta Integrale; Ιδού η απορία. Το Sega Rally ήρθε για να μας κάνει να λατρέψουμε τους αγώνες ταχύτητας, τα παιχνίδια με τα γρήγορα αυτοκίνητα, τα ραλάκια γενικότερα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρώτη φορά (1994) που αντίκρισε το κλασικό «μπλιμπλίκι» μπαούλο του να αποκτά… ζωή, καθώς σ' αυτό είχαν προστεθεί πλέον ένα κάθισμα αυτοκινήτου, τιμόνι, πεταλιέρα με γκάζι και φρένο, ταχύτητες, αλλά και κραδασμοί, οι οποίοι σε έκαναν να αισθάνεσαι όσο πιο ρεαλιστικά γινόταν ένας Senna της εποχής… Ήταν το πιο «ερωτιάρικο» ραλάκι που κυκλοφόρησε ποτέ, όσο κι αν κοντραρίστηκε από το Daytona USA.

Ms. PACMAN – NAMCO & MIDWAY


Το πλέον δημοφιλές παιχνίδι όλων των εποχών είναι αναμφίβολα το Pac Man. Η πιο κλασική και αναγνωρίσιμη φιγούρα, αυτό το… κομμάτι τυριού (γκούντα μάλλον) που του λείπει κι ένα τρίγωνο, το οποίο κυνηγάνε φαντάσματα (ω, τι καλτ!) έφτασε να γίνει το πιο εθιστικό και επικερδές arcade game στην ιστορία.

Το έβρισκες παντού. Σε χωριά, σε καφενεία, σε καράβια, μόνο στη ζούγκλα, στο βυθό της θάλασσας, στο Έβερεστ, σε εκκλησίες και σε στριπτιζάδικα (εδώ δεν παίρνω κι όρκο...) πιθανότατα δεν θα υπήρχε!

Το 1980 ήταν μια χρόνια σταθμός. Το Pac Man κυκλοφόρησε και έγινε γρήγορα το νούμερο 1. Δύο χρόνια μετά, η Namco (η Midway απλά βοήθησε στην κυκλοφορία του στην Αμερική) αποφασίζει να προσελκύσει ακόμη περισσότερο το γυναικείο κοινό και λανσάρει στην αγορά το Ms. Pacman, την κυρία του κυρίου και η συγκεκριμένη έκδοση φτάνει να γίνει αυτή που σπάει όλα τα ρεκόρ, καθώς παίζεται κυριολεκτικά απ’ όλους. Η εταιρεία έχει προσθέσει νέους λαβύρινθους, καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη στα φαντασματάκια της και το ροζουλί της υπόθεσης δεν ενοχλεί κανέναν.

Το Pac Man έδινε για δεκαετίες… πόνο στο λαό, πολλά λεφτά στις εταιρείες, ενώ το brand name απέκτησε τεράστιο franchise. Μακάρι να μπορούσαν τα μίση και οι πόλεμοι μεταξύ κρατών να έληγαν-λύνονταν σε μια παρτίδα Pac Man, έτσι μεταξύ… τυριού και αχλαδιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου