Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Το τέλος των smartphones (και όχι μόνο)...




Κάποτε αγοράζαμε ένα κινητό τηλέφωνο, ναι εκείνες τις «παντόφλες», τα μεγάλα, με τα φιδάκια, τα πορτάκια, με τις πολύχρωμες προσόψεις που μπορούσαμε να του κουμπώσουμε, το θέμα είναι, όμως, ότι εκείνες οι συσκευές άντεχαν πολύ στο χρόνο και τη χρήση. Δεν χρειαζόταν να τις αντικαταστήσουμε μετά από λίγους μήνες, δεν κολλούσαν πουθενά (οκ, δεν είχαν 300 εφαρμογές μέσα), γενικά δεν μπαίναμε στο τριπάκι των σημερινών smartphones, τα οποία αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα (οικονομική κρίση!).

Τα σημερινά τηλέφωνα κάνουν περισσότερα, αλλά όχι τα πάντα! Κι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο συζητιέται μέσα στις μεγάλες εταιρείες και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες και πληροφορίες, πρόκειται να αλλάξει άμεσα, στα επόμενα 5 χρόνια. Το τέλος των smartphones φτάνει και η εικονική πραγματικότητα έρχεται…


Ποιος δεν θα ήθελε (εγώ όχι, παρεμπιπτόντως, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) η εικονική πραγματικότητα να αντικαταστήσει τις συσκευές τηλεφωνίας, κινητής και σταθερής, τις τηλεοράσεις, ακόμη και τις ηλεκτρικές κουζίνες; Οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου τάσσεται υπέρ αυτής της… κοσμοϊστορικής αλλαγής και μάλιστα «απαιτεί» να γίνει σύντομα, μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι εταιρείες κολοσσοί αφουγκράζονται αυτά τα «θέλω» και εργάζονται πυρετωδώς για να τα ικανοποιήσουν.




Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ericsson και η οποία καλύπτει φάσμα… 1,1 δις. ανθρώπων, ο κόσμος θεωρεί ότι ειδικά τα smartphones πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν μέχρι το 2021 και να αντικατασταθούν από κάποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης… Η μορφή αυτή δεν είναι ακόμη τουλάχιστον συγκεκριμένη, αλλά πολλοί κάνουν λόγο για ειδικούς αισθητήρες (σένσορες) και συσκευές, σε συγκεκριμένα σημεία. Δεν το προχωράμε περαιτέρω, διότι πολλοί από εσάς θα… διαολιαστείτε («τα έλεγε ο Παϊσιος και τα συναφή) και δεν θα έχετε άδικο, μάλλον. Μάλλον, διότι κατά το δοκούν κρίνονται τα πάντα...

«Ένα smartphone στο χέρι δεν είναι και ό,τι πιο πρακτικό. Τουλάχιστον όχι όταν οδηγεί ή μαγειρεύει κάποιος. Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, οι οθόνες δεν είναι καλές, ευδιάκριτες, μεγάλες κτλ.», τόνισε σχετικά η Rebecka Cedering Angstrom της Ericsson, η οποία, όμως, δεν έμεινε εκεί, το προχώρησε και σε άλλες τεχνολογίες: «Φανταστείτε κάποιον να βλέπει ποδόσφαιρο σε έναν δέκτη και να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από ποιο σημείο ακριβώς του γηπέδου θέλει να παρακολουθεί το ματς. Όχι απλά από ποια κάμερα, αλλά και από ποια συγκεκριμένη θέση στις κερκίδες ή ακόμη και μέσα από τον αγωνιστικό χώρο»!


 
Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της Ericsson, Michael Bjorn, επισήμανε από την πλευρά του: «Θα μπορούσε να προβάλλεται το ίντερνετ στους τοίχους των σπιτιών ή ακόμη και πάνω στα σώματα των ανθρώπων»…! Σας θυμίζει τίποτα απ’ όλα αυτά ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε, μάλιστα, ότι ο κόσμος θα ήθελε και ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης να τον βοηθάει στα της κουζίνας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λοιπόν, οι εταιρείες δουλεύουν και κάποιο σχέδιο, βάσει του οποίου θα υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες, τσιπάκια ας πούμε, μέσα στους τοίχους των σπιτιών, με τη δυνατότητα να ανιχνεύουν μέχρι και το αν υπάρχει μούχλα ή διαρροή!

Έλεος. Σε λίγο καιρό τα πάντα θα είναι μια εικονική πραγματικότητα. Ο άνθρωπος στερείται μάλλον νοημοσύνης, φυσικής, γι’ αυτό και επιζητά πιθανότατα την τεχνητή. Η οποία μπορεί να του κάνει τη ζωή πιο εύκολη, αλλά ποιος είπε ότι ο σωστός ο δρόμος είναι εύκολος; Υπάρχει και μια άλλη έρευνα που δείχνει ότι ο άνθρωπος σήμερα αφιερώνει περισσότερο χρόνο πάνω από την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου ή του τάμπλετ, παρά στον ύπνο! Όλα καλά, δηλαδή. Και φουτουριστικά!




Μετά μη μας εκπλήσσουν, όμως, η υπογεννητικότητα, η παχυσαρκία, το όλο και χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης και άλλα πολλά, διότι αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει όσο ο κόσμος τα περιμένει όλα έτοιμα, από το να παιδευτεί μέχρι και το να βρει σύντροφο…

Οι άνθρωποι, πλέον, δεν κάνουν, δεν πράττουν, απλά μπαίνουν κάπου, σε έναν εικονικό κόσμο, όπου εκεί έχουν την ταυτότητα που τους βολεύει ή αρέσει, εκατοντάδες ή χιλιάδες –εικονικούς και πάλι- φίλους και γενικά ζουν (;) μια ζωή, πέρα για πέρα μη αληθινή. Όλα είναι μια ιδέα και οι άνθρωποι ζουν σε έναν κόσμο ιδεών, κατ' επέκταση, μόνο που ο Πλάτωνας δεν είχε αυτό στο νου, όταν αναφερόταν στο δικό του κόσμο των ιδεών. Κρίμα. Μάλλον κάποιο λάθος θα έκανε (χαχαχαχαχα)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου