Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Proper δώρα για proper πατεράδες...



«Μπαμπά, μπαμπά, τι δώρο θα μου πάρεις;» ή... ακόμη χειρότερα, διότι εδώ ανεβαίνουν και συγκεκριμενοποιούνται οι απαιτήσεις, «μπαμπά, μπαμπά, τι παιχνιδομηχανή θα μου πάρεις δώρο;». Σιγή. Τι να απαντήσεις μέσα στην κρίση; Είναι εύκολο να πεις στον σερβιτόρο που προσπαθεί να σου πουλήσει τουρλού, σαν πιάτο ημέρας, «τουρλού να φας εσύ!», είναι πολύ δύσκολο, όμως, να χειριστείς με έναν παρόμοιο έστω τρόπο, μια τέτοια παιδική επιθυμία, ειδικά μέσα στις γιορτές.

Ας δούμε, ωστόσο, μαζί τι μπορεί να κάνει σήμερα ένας proper πατέρας, για να ικανοποιήσει πρωτίστως το παιδάκι του, αυτή την αθώα φατσούλα -όπως είχε πει ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης για τον Αλέξη Τσίπρα πρόσφατα!- και δευτερευόντως την τσέπη του.



… ΚΑΤΙ (Ο,ΤΙ) ΣΕ NINTENDO


Υπάρχει, δεν υπάρχει κάτι καλό και οικονομικό σε κονσόλα της Nintendo, οφείλουμε στην ιστορία της, στην ιστορία μας, σ' αυτό που είμαστε σήμερα, στο ότι μας μεγάλωσε ρε αδέρφια (μαζί με κάτι… ΝΟΥΝΟΥ, Βλάχας, ΗΕΜΟ, δρακουλίνια και πιτσίνια), να τη βάλουμε στη λίστα.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι για πρώτη φορά -πιθανότατα- στα χρονικά της αγαπημένης μας γιαπωνέζικης εταιρείας, δεν υπάρχει κάτι τόσο σπουδαίο, αν έχετε πολλές απαιτήσεις και ψάχνετε για κάποιο ιδιαίτερο «πακέτο», που να μπορούμε να σας προτείνουμε.

Το Wii U εμπορικά δεν πηγαίνει καλά, η «ninty» και οι εταιρείες δεν το υποστηρίζουν αρκετά σε τίτλους παιχνιδιών, αν δεν σας νοιάζει, όμως, το ότι δεν υπάρχουν 300 παιχνίδια, όπως στα PlayStation και Xbox, μη διστάσετε, αγοράστε το. Έχει πλάκα. Θα περάσετε καλά με το παιδί σας, αρκεί αυτό να είναι κάτω των 15 ετών (μην περιμένετε να παίξει Super Mario κάνας μαντράχαλος, δύο μέτρα).

Τώρα, από την άλλη, αν διδάξετε την τέχνη της υπομονής στο παιδί σας, το κάνετε… ninja με λίγα λόγια, ας περιμένει τη νέα χρονιά να του πάρετε το Nintendo NX, το οποίο λογικά θα έχει καλύτερη πορεία από το Wii U. Αν, επίσης, συμβιβάζεται και με κάτι φορητό, το 2DS ή το 3DS παραμένουν καλές λύσεις και σχετικά οικονομικές. Το δισδιάστατο κοντά στα 100 ευρώ.

Επειδή, όμως, στο properman.gr είμαστε και… πολύ μπροστά από την εποχή μας και σκεφτόμαστε πριν από σας, για σας, θα σας προτείνουμε και κάτι… ριζοσπαστικό, μα και vintage! Μπορείτε εύκολα να βρείτε στις αγγελίες κάποια παλιά, μεταχειρισμένη -σε άριστη κατάσταση, ωστόσο- Super Nintendo! Ναι, καλά διαβάσατε.
Το παιδί, αν είναι μικρό ειδικά, δεν γνωρίζει σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η τεχνολογία σήμερα, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν θα έχει μέτρο σύγκρισης. Θα παίζει ήρεμα, ωραία και αμέριμνα το donkey kong του κι ας είμαστε 20 χρόνια μετά, κι ας υπάρχει κάπου εκεί έξω το metal gear solid! Τώρα, αν… προδοθείτε και κάποια στιγμή «ανακαλύψει» τι συμβαίνει στον έξω κόσμο, κάποιος συμμαθητής του στο δημοτικό του μιλήσει για το pro evolution ας πούμε, μπορείτε εύκολα να προσποιηθείτε άγνοια!

Εδώ ο Ρομπέρτο Μπενίνι κατάφερε στο «Η ζωή είναι ωραία» να κάνει το γιο του να πιστέψει πως βρίσκεται σε κατασκήνωση, αντί για στρατόπεδο συγκεντρώσεως των Ναζί!

ΔΕΝ ΣΑΣ… SONY ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!


Παραμένουμε στις κονσόλες και στα συνήθη «θέλω» των παιδιών. Όταν η συζήτηση σοβαρεύει, τότε αναπόφευκτα ανεβαίνει και ο προϋπολογισμός και μιλάμε μόνο για Sony Playstation (έχουμε ήδη φτάσει στην 4η έκδοσή του, μην τσιγκουνευτείτε και δείτε το ps3). Η Sony λοιπόν είναι η Nintendo του σήμερα και το PS4 είναι η απάντηση σε όλα. Αν μπορείτε οικονομικά να το αντέξετε, η συγκεκριμένη κονσόλα θα απογειώσει το παιδί (από 3 ετών έως και 63!) σε άλλα επίπεδα.

Αν σταθούμε στις δυνατότητες του 4, στη διαδικτυακή του δύναμη, αλλά και στους τίτλους που υπάρχουν, εύκολα θα καταλάβουμε το γιατί. Οι τιμές τώρα, λίγο πριν από τις γιορτές, ξεκινούν από τα 360 ευρώ και μετά προσθέτετε κατά το δοκούν. Ανάλογα με τα παιχνίδια, τα χειριστήρια, τα gadgets γενικότερα. Θα είναι, όμως, τα πιο «χρήσιμα» λεφτά που θα έχετε ξοδέψει για το παιδί σας, μετά από το γάλα, τις πάνες και το φαί του.


Αν κάνετε μάλιστα και κάποια «συμφωνία», για παράδειγμα ότι θα τρώει όλο το φαγητό του και δεν θα γκρινιάζει-κλαίει για πλάκα, τότε θα δείτε, θα του πάρετε και το pro evolution και το god of war και το mortal kombat κ.α.

Εναλλακτική πρόταση το σταθερά καλό και πολύ δυνατό X-Box One της Microsoft. Οι διαφορές του με το Ps4 είναι μηδαμινές, είναι σαν να συζητάμε το 1995 για Super Nes εναντίον Sega Mega Drive. Απλά η Sony είναι η Nintendo του σήμερα…

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΉ & ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ



Επειδή τη γυμναστική πολλοί μίσησαν, το PlayStation κανείς, πάμε να αλλάξουμε λιγάκι τα δεδομένα και να… αναθρέψουμε properly τα παιδιά μας! Τι να τα κάνετε τα δώρα, όταν μπορείτε να… σπρώξετε το γιό ή την κόρη σας στη γυμναστική; Κι επειδή πολλοί γονείς παίρνουν αψήφιστα το θέμα της εκγύμνασης και της αθλητικής διαπαιδαγώγησης, πρέπει να βάλουμε μία τάξη.

Καταρχήν, δεν είναι ωραίο και σωστό να σκέφτεστε λες και ψάχνετε για πάρκινγκ. Και εξηγούμαστε. Οι περισσότεροι ψάχνουν την πλησιέστερη στο σπίτι τους σχολή (γυμναστήριο), tae kwon do για παράδειγμα, προκειμένου να μπορούν να «παρκάρουν» το παιδί, πέρα από το όχημά τους, για δύο ώρες, βγάζοντας έτσι την «υποχρέωση». Άλλοι εγγράφουν το παιδάκι τους με το ζόρι σε μια ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, για να το δουν μια μέρα να γίνεται Μέσι ή Λεμπρόν Τζέιμς. Σοβαρευτείτε…

Σίγουρα το παιδί θα πρέπει να πάρει κάποια ερεθίσματα από τους γονείς, κάποιες κατευθύνσεις, η τελική επιλογή, ωστόσο, θα πρέπει να είναι μόνο δική του. Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει.

Και, εντάξει, καλά όλα τα karate, τα kick boxing και το ποδόσφαιρο -καλό είναι ό,τι κι αν κάνει κάποιος- υπάρχουν όμως και άλλα αθλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να του δώσουν σωστές βάσεις για το σώμα και το πνεύμα του. Για την ακρίβεια, τις αρτιότερες.

Συγκεκριμένα η ενόργανη γυμναστική και η κολύμβηση. Τα δύο αυτά σπορ δίνουν πιθανότατα τις καλύτερες βάσεις απ’ όλα τ’ άλλα, για το οτιδήποτε επιλέξει το ίδιο το παιδί μεθαύριο.

Θυμάμαι τον Ιωάννη Μελισσανίδη, τον Ολυμπιονίκη, καλά καταλάβατε, να μου λέει πρόσφατα ότι μία καλή μέρα δικής του προπόνησης στην ενόργανη γυμναστική, είναι σαν τις προπονήσεις ενός ολόκληρου χρόνου κάποιου που ασχολείται με το cross fit! Όσο κι αν υπερβάλλει ο αγαπητός Γιάννης (αν…), η αλήθεια είναι ότι ψάχνοντας, θα δείτε πως πολλοί από τους μεγαλύτερους αθλητές-πρωταθλητές, ανεξαρτήτως σπορ, είχαν ξεκινήσει κάποτε από την ενόργανη γυμναστική (από 4 χρονών μπορεί να αρχίσει) και την κολύμβηση. Δεν είναι απλά η βάση. Είναι το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο και το πανεπιστήμιο της καλής αγωγής και ευεξίας, μαζί. Κι αν μάθει σε αυτά τα δεδομένα ένα παιδί από μικρή ηλικία, θα «πετάει» μετά, πιθανότατα και για όλη του τη ζωή.

Υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές κι ας μη γίνει ποτέ Μαραντόνα το παιδί μέσα απ' αυτές. Πάψτε να σκέφτεστε μόνο τη δόξα και το χρήμα -που θα έχετε μέσα από το παιδί κι εσείς-. Μπορεί, για παράδειγμα, να ασχοληθεί με την ξιφασκία ή το τένις.

ΒΙΒΛΙΑ = ΘΗΣΑΥΡΟΣ



Το πιο… ακριβό-φτηνό δώρο, που πάντα μπορείτε να κάνετε σε έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον στο ίδιο σας το παιδί, είναι ένα (και 1000 ακόμη καλύτερα) βιβλίο. Τα όσα προσφέρει η ανάγνωση ενός οιουδήποτε βιβλίου, πόσω μάλλον δε πραγματικά ποιοτικού, δεν μπορούν να τα δώσουν ούτε τα PlayStation όλου του κόσμου, ούτε μια… καμπάνα από dan στο karate!

Ο Steve Jobs της Apple λίγο πριν φύγει από τη ζωή είχε ερωτηθεί με τι θα αντάλλασσε τα όσα πολλά και σπουδαία εφηύρε και κέρδισε, και εκείνος αποκρίθηκε: «Με ένα απόγευμα με τον Σωκράτη»!

Βιβλία, λοιπόν. Κάθε είδους. Να δουλεύει η φαντασία, ο λόγος, οι ιδέες, να ακονίζεται η σκέψη, το συντακτικό και η γραμματική, να γίνεται κάτι δημιουργικό, να αναπτύσσεται η σοφία και να προοδεύει το πνεύμα του ανθρώπου.

Τώρα, βέβαια, αν του πάρετε το «Συμπόσιο» του Σωκράτη ή τον «Δον Κιχώτη» και ο διπλανός του στο σχολείο ανοίξει το δικό του δώρο τα Χριστούγεννα και βρει μέσα ένα PlayStation 4, το παιχνίδι το έχετε χαμένο… Γι' αυτό πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες συζητήσεις πρώτα με το παιδί, οι απαραίτητες «ζυμώσεις», έτσι ώστε να μην το νοιάζουν μόνο τα ps4 και τα iPhone, να μην είναι όλη του η ζωή μια εικονική πραγματικότητα, ένα Facebook, να μην έχει για ήρωα μοναχά τον Μπάτμαν, αλλά να βαδίζει και να μεγαλώνει με ορθότερες αξίες και πρότυπα. Έτσι, θα γίνει σίγουρα καλύτερος. Δεν έπεται ότι θα γίνει και… Άδωνις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου